İşte bir kedi.

Bu önemli adım hakkında ciddi şekilde düşünün. Ailenize bir kedi dahil etmek hayat boyu sürecek bir bağlılıktır.  Kediler sezgileri güçlü varlıklardır ve kediniz  "bir anlık bir heves" olmaktan daha çok ailenizin bir bireyi olmayı hak eder. Bir süredir bir kedi sahibi olmayı ve artık  doğru zaman olduğunu düşünüyorsanız, okumaya devam edin. Kediniz ailenizin bir parçası olacağından, bu bağlılığı aile üyelerinizle paylaşmak ve yürüyebilmesini sağlamak adına kendinize ve aile üyelerinize sormanız gereken bazı sorular vardır. 

Kediler öyle görünmese de  oldukça sosyal hayvanlardır ve insanların dikkatini çekmeye bayılırlar. Yalnız ve ihmal edilmiş bir kedi, vaktini geçirmek için çeşitli kötü alışkanlıklar edinecektir. Genel kanının aksine, bir kediye köle olmanıza gerek yoktur. Her gün 15 dakika boyunca onunla oynamanız ve onu sevmeniz, mutlu bir kedi ile sizin için bir baş belası olan arasındaki farkı yaratacaktır.

Mali açıdan hazır mısınız?
Yeni bir kedi sahibi olmak da aileye yeni bir bebeğin katılması gibidir. Bunun anlamı, bir kedi sahibi olma sorumluluğunun maliyetine hazır olmanız gerektiğidir. Çocuğunuzun sağlığını ihmal etmeyeceğiniz gibi, kedinin sağlık ve diğer  ihtiyaçlarını da ihmal etmek istemeyeceksiniz.

Eviniz hazır mı?
Evde bir kedi olması, bir çocuk sahibi olmaya benzer. Her ikisi de meraklıdır ve çevresini keşfetmek ister. Kedinizi, aynı bir çocuk gibi onun için potansiyel olarak tehlikeli olabilecek her şeye karşı korumanız gerekir. Evinizin içinde gezinerek, etrafta kediniz için tehlike arz edebilecek şeyleri aramakla başlayabilirsiniz. Günlük kullanılan eşyalar dahi tehlikeli olabilir. Keskin nesneler, temizlik malzemeleri ve yutulabilecek her şeyi (düğme, bozuk para, takı, ataç, vb.) kaldırın. Ayrıca evinize bir kedi getirmeden önce bazı malzemeleri hazırlamış olmanız gerekir:

- Kedi taşıyıcısı veya sepeti
- Mama ve su kapları
- Mama
- Kedi yatağı
- Kum kabı, küreği ve kum
- Tırmalama direği 
- Birkaç oyuncak
Kediniz eve adımını atar atmaz keşfe ve eşyalara alışmaya başlayacağı için henüz gelmeden önce bütün malzemeleri hazırlamış olmak en iyisidir. Evdeki bu ilk günlerinde, etrafında fazla değişiklik yapılmamalıdır. Kediniz ile size keyifli bir hayat dileriz.



Evde bir kedi ile yaşamaya hazır mısınız?

Bu sorunun cevabının kesinlikle evet olduğundan emin olun çünkü kediniz için dışarıda çok tehlike vardır ve kedinizin ihtiyacı olan koşulları evin içinde sağlamak en doğrusudur.  Bir kedi için evin büyük olması gerekmez; koşullar uygun ise bir stüdyo dairede de rahatlıkla yaşayabilirler.Evinizdeki bitkilerin cinslerini kedinize zararsız olanlardan seçmeye özen gösterin. Bazı bitkiler kediler için kemirmesi zevkli hatta faydalı olabilir . Bazıları ise zararlıdır.Bunları  çiğnemesi ciddi ağız, gırtlak ve mide yanmalarına ve hatta ölümüne neden olabilir:.Açelya, zakkum, gene otu, sago palmiyesi, zambak ve porsuk bitkisi gibi bitkiler kediler için  tehlikelidir. Kediniz zehirli bir bitki yutarsa derhal veterinerinizle iletişim kurun. Şömine ısı kaynağı olarak sıcak seven kediler için çok keyif vericidir. Ancak  doğru önlemler alınmazsa  ateş veya uçuşan bir kıvılcım kedinizin yanmasına neden olabilir. Kedinizi güvende tutmak için hiçbir zaman ateşin yanında gözetimsiz kalmasına izin vermeyin. Bu aynı zamanda yanan mumlar, soba, ütü ve ızgara için de geçerlidir. Kedilerin mükemmel şekilde sıçradıklarını unutmayın. Bir kedi, iyi bir atlayışla erişilmez olarak varsaydığımız yerlere erişebilir. Dolayısıyla onlar için tehlike arz edecek ve meraklarını uyandıracak şeyleri ortada bırakmayın.Bunlara ek olarak kediler akıllı yaratıklardır ve birçok sorunun çözümünü  kendileri bulabilirler  kapı açmak, düğmeye basıp ışığı yakmak gibi . Kedilerin öğrenme yeteneklerini küçümsemeyin ve istemediğiniz davranışları öğrenmeleri için fırsat yaratmayın. 




Evdeki bir hayvanın çocuğunuza, size ve eşinize vereceği mutluluk, yol açabileceği rahatsızlıkların yanında çok daha ağır basar. Bu yüzden eve hayvan almaktan asla çekinmeyin... Önemli olan uygun bir arkadaş seçmenizdir. Çocuklar ev hayvanlarına bayılır çok geçmeden ayrılmaz dostlar çıkarlar. Çocuk ile dört ayaklı arkadaşı arasındaki bu bağın, çocuğun sağlam bir karakterinin olmasında büyük rolu vardır. Ayrıca bu dostluk çocuğunuza yıllar süren süren bir neşe ve arkadaşlık sağlar.

Evdeki evcil hayvanlar ailenin diğer üyelerinden farklı olması ancak yine de aile üyesi olması sebebiyle çocuklara ilginç gelirler deyim yerindeyse onları büyülerler. Çocuk ile evdeki hayvanın çok iyi dost olduğu bilinir bilinmeyen , bir hayvan beslemenin, çocuklarda sevgi dolu bir özen duygusunu ve sorumluluk duygusunu geliştirdiğidir. Evdeki bir hayvanın çocuğunuza, size ve eşinize vereceği mutluluk, yol açabileceği rahatsızlıkların yanında çok daha ağır basar. Bu yüzden eve hayvan almaktan asla çekinmeyin... Önemli olan uygun bir arkadaş seçmenizdir. Köpekten daha az bakım istedikleri ve birçok bakımdan küçük çocuklar için daha güvenli oldukları için, pek çok evde beslenen ev hayvanı kedidir. Kuşkusuz, huysuz bir kedi, küçük ve düşüncesiz bir ele bir iki tırmık atabilir; ama çoğunlukla ev kedileri, bebek ya da küçük çocuk rahatsız edince, öfke tepkisi göstermek yerine, koşup uzaklaşmayı yeğlerler.

Pek çok kişi, kedilerin insana pek sokulmayan,soğuk ve nedense nankör (!) hayvanlar olduklarına inanır.Oysa bu nitelendirmeler, evcil kediler için hiç de doğru değildir.Bir yavru kediye gereken özeni gösterir, gerektiği gibi besler, sık sık kucağınıza alıp, sırtını okşar, gırtlağını, kulaklarını kaşır, poposuna hafifçe vurarak severseniz, zaman içinde sevgi dolu, sık sık kendiliğinden kucağınıza atlayan yetişkin bir kediye dönüşeceğini görürsünüz. Böyle yetişmiş kediler, bebeğiniz ya da küçük çocuğunuz için çok büyük bir keyif kaynağı olacaktır.

Bir pinpon topunu yuvarlayarak arkasından sıçrayan kediyi seyretmek ya da kedinin peşinden kovalayacağı bir ipi çekmek, onu ve sizi dakikalarca eğlendirecektir. Evdeki kedinizin bebeğe sıcak bir dost gibi davranmasını sağlamak, doğumdan sonra hastaneden bebeğinizle eve geldiğinizde, insanlardan uzak kendi dünyasına çekilmesini önlemek size bağlıdır.

Yavruyu pek fazla ilgilenmeden kendi başına bırakmanız da bir yoldur kuşkusuz; ama böyle başına buyruk bir ev hayvanından, çocuğunuz pek fazla keyif almayacaktır. Köpeklerde olduğu gibi, sözgelimi güzel bir Ankara kedisinden, çok zeki bir Siyam kedisine ve her gün karşılaştığımız sokak kedilerine kadar, pek çok kedi ırkı vardır ve sıradan bir sokak kedisi yavrusu evde gereken ilgi gösterilerek büyütülürse, en pahalı ırktan bir kediden farksız keyif sağlar.

Sevme Dersleri
Her çocuk ev hayvanlarını sever ve anne babasını izleyerek ev hayvanlarının bakım, şefkat, hatta beslenmeleri bakımından, insanlara bağımlı olduklarını öğrenir. Evde bir hayvan beslemek kuşkusuz biraz vaktinizi alır ve size ek bir iş çıkarır; ama öncelikle çocuğunuza, daha genel olarak ailenize vereceği haz, bu zahmetinize değer. Bir çocuk ile bir kedi veya köpek arasındaki arkadaşlığın neredeyse kendiliğinden bir şekilde gelişerek, kopmaz bir bağa dönüştüğünü izlemek, son derece etkileyicidir.

Çocuğunuz büyüdükçe, evdeki hayvandan duyduğu keyfin yanı sıra, yaşamla ilgili pek çok şeyi -acıkma, susama kavramlarından cinsellik kavramına kadar- onun dünyasından öğrenecektir. Ayrıca ev hayvanları, aile yaşamının pek çok yanına sevgi ve neşe katmalarının yanı sıra, çocukları gelecekte aile dışındaki insanlarla kuracakları ilişki ve sorumluluklara da hazırlar.Küçük çocuklar, hemen her şeyin onlardan daha büyük oldukları bir dünyada yaşarlar. Bakacak küçük bir hayvana sahip olmak, bir çocuğun kendini büyük ve sorumlu biri gibi hissetmesine ve kendisiyle konuşulacak özel bir "dost" edinmesine yardım eder.

Birçok insan kediler ve köpeklerin barış içinde birlikte yaşayamayacağını düşünür. Aslında, halk arasında uzun süredir söylenen “kedi köpek gibi kavga etmek” deyiminin dayandığı bir nokta vardır. Kedi ve köpek, uyum sağlayıp sağlamayacakları belli olmayan, ayırt edici özelliklere sahip iki farklı hayvandır. Ancak doğru şartlar sağlanırsa birçok kedi ve köpek, mükemmel bir uyum içinde beraberce yaşayabilir.

Kedilerin çoğu, karşısındakini rahatça tanımasına izin verildiği takdirde köpekler ile mutlu bir şekilde beraber yaşayabilir.Eğer yavru bir köpek ile yavru bir kedi birlikte büyüdülerse, genellikle birbirlerini hoş görmeyi hemen öğrenirler, arkadaş olurlar hatta beraber oynayıp beraber uyuyabilirler.

Ancak bir köpek, hali hazırda evin bir üyesiyse ve yeni bir yetişkin veya yavru kedi aileye katılacaksa, belirli önlemlerin alınması gerekir.

İlk Karşılaşma

Bir kedi ve köpeği birbirleri ile tanıştırırken, kedinin köpeğin göz hizasında olmasına dikkat edin. Ayrıca, her iki hayvanı da sıkıca tutun. Bu onların güvenli ve rahat hissetmelerini sağlayacaktır.Hayvanlardan biri agresif veya korkmuş görünüyorsa, kediyi derhal uzaklaştırın ve tanıştırmayı başka bir zamana erteleyin. Hazır olmadan önce onları zorlayarak durumu daha da zor bir hale getirmek istemezsiniz. Bu, işleri daha da kötüleştirir. Günde birkaç kez, birkaç dakika süreyle kedi ve köpeği gözetim altında bir araya getirirseniz, ikisinin de birlikteyken daha rahat olduklarını görürsünüz.

Birbirlerinden rahatsız olmadıklarından kesinlikle emin olana kadar onları asla yalnız bırakmayın. Henüz birbirlerini kontrol ederlerken onları evde yalnız bırakırsanız, döndüğünüzde pişman olabilirsiniz. Kedi veya köpekte çizik, ısırık veya başka bir sakatlık ile karşılaşabilirsiniz. Görünür yaralar olmasa bile, bunun gibi denetimsiz bir etkileşim hayvanın travma geçirmesine ve hayatının geri kalanında diğer hayvanlardan korkmasına neden olabilir.Kedi köpek ilişkilerinde dikkate alınması gereken önemli bir husus sizin kedi ve köpeğinizin kimyasının uyumudur.

Nasıl ki insanlar bazı insanlardan özellikle hoşlanmazlarda kediler de bütün köpeklerden değil ama o köpekten hoşlanmıyor olabilir. Bu durumda onların iyi ev arkadaşı olmasını beklemek iyimserliktir.. Bir kedi ile bir köpeğin bir arada rahat olmalarını sağlamak için fazlasıyla zaman ayırmanıza ve sabır göstermenize karşın, tırmalama ve tıslamaların azalmamasının nedeni bu olabilir.

Yeni bir yavru veya yetişkin kedinin ailenize katılmasına hazırsanız, köpeğinizin de bu fikre alışmasına yardımcı olun. Sıkı bir şekilde gözetlediğiniz koşullarda, kedi ve köpeğinizin birbirlerini koklamalarına ve hislerini anlamaya çalışmalarına izin verin. Bu etkileşim, birbirlerine en kısa sürede alışmalarına yardımcı olacaktır. Ancak, beraber yaşayamayacaklar gibi görünüyorsa, yeni evcil hayvan seçimini yeniden gözden geçirmeniz gerekli olabilir.

Beslenme
Kedilerin besin ihtiyaçları yaşlarına paralel değişim göstermektedir. Kedinizin onun beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmış tam ve dengeli mama yemesi şu andaki ve gelecekteki sağlık durumu, gelişimi ve yaşam kalitesini belirlemede büyük rol oynar. Ev yemeği ya da yemek artıkları ile n, kedinizin vitamin, mineral, enerji, yağ vb. gereksinimlerini tam karşılayamazsınız. İçeriği özenle hazırlanmış hazır mamalar hem sizler için pratik ve ekonomik hem de onlar için lezzetli ve besleyicidir. Onları düzenli ve kilolarına uygun olarak gramajlarda kuru mama ile beslemek yeterlidir. Bütün kediler ödül mamalara bayılır. Kedinizi değişik tatlarda ıslak mama ve ödül tabletleri ile de ödüllendirebilirsiniz. Temizlik

Tımarlama
Kediler "kendilerini tımarlayan" hayvanlar olarak kabul edilse de, bazı kedilerin tımarlama konusunda diğerlerinden daha fazla yardıma ihtiyacı olabilir. Uzun tüylü kedilerin kürklerini temizlemeleri uzun zaman alabilir. Kedinizi tımarlamanın mümkün olan en kolay yolu, onu henüz bir yavruyken tımarlamaya alıştırmaktır.

YıkamaÇoğu kedinin sudan nefret etmesi, yıkama işlemini oldukça zorlaştırır. Erken yaşlarda yıkamaya başlayarak kedinizi suya ve yıkanma deneyimine alıştırabilir ve bunu kediniz için mümkün olduğunca katlanılabilir hale getirebilirsiniz. Kediniz kendi temizlik ihtiyacının çoğunu gördüğünden, çok seyrek aralıklarla ve gerçekten kirli olduğunda yıkamalısınız.Yıkama zamanı geldiğinde, kedinizin kaymasını engellemek ve rahatlamasını sağlamak için lavabonun zeminine bir mat veya havlu yerleştirin. Lavaboyu birkaç santimetre ılık suyla doldurun ve kedinizi ıslatın. Az miktarda kedi şampuanını kedinin vücuduna uygulayın; ancak kulaklar, gözler ve burnuna sabun (veya su) kaçmamasına özen gösterin. Ardından, tüm vücudunu ılık suyla durulayın. Kediniz, banyodan sonra kendini temizleyeceği ve gözden kaçırdığınız kalan şampuanı kesinlikle yalayacağı için bu, özellikle önemlidir. Durulamadan sonra, yumuşak bir havluya sarın, kurulayın ve tamamen kuruyana kadar herhangi bir hava akımından uzak tutun.

Tırnak Kesme
Kedilerin tırnaklarının ayda bir kesilmeleri gerekir. Önce kedinizin kucağınıza oturmasını sağlayın. Kediyi sıkıca yerinde tutarken, pençesine hafifçe bastırın ve tırnağının dışarı çıkmasını sağlayın. Bir kedi tırnak makası kullanarak, sinirlerin bulunduğu pembemsi kısmın dışından tırnağın ucunu kesin. Eğer yanlışlıkla o kısımdan keserseniz, tırnak kanayacaktır. Böyle bir durumda, doğrudan hafif bir baskı uygulayarak kanamayı durdurun. Bu kaza kedinizin keyfini kaçıracağı için kesim işleminin geri kalanını, kedinizin sakinleştiği başka bir gün yapmanız gerekir.

Göz ve Kulak Temizliği
Kedilerin gözleri çok fazla özel ilgi gerektirmez. Kedinizin gözleri akıyor veya köşelerinde çapak birikiyorsa, bir pamuk parçasını sıcak suyla ıslatıp hafifçe silin. Kedilerin kulakları çok hassas olduğu için bakım yaparken dikkatli olun. Yaklaşık olarak haftada bir kez, kulak alanını bebek yağına batırılmış bir pamuk parçası ile temizleyin ve tüm yapışkan ve siyah renkli kirleri alın. Pamuklu kulak temizleme çubuğu kullanmayın. Kediniz hareket eder ve çubuk kulağına girerse, kulak zarını kolayca zedeleyebilirsiniz. Kedinizin sık sık kulağını kaşıyorsa, kulaklarında aşırı derecede yapışkan ve siyah kirler veya kötü bir koku varsa veterinerize götürün. 

Diş Fırçalama
Diş etlerinin pembe ve sağlıklı görünmesi gerekir ve kırık veya eksik diş olmamalıdır. Fırçaya bir parça diş macunu sürün ve her seferinde bir diş olmak üzere fırçalamaya başlayın. Kediler, dişlerin iç taraflarını pürüzlü dilleriyle temizlediklerinden, dişlerin yalnızca dış taraflarını temizlemeniz yeterlidir. Diş etlerini fırçalarken nazik olun. Dişlerini haftada en az bir kez fırçalamalısınız; ancak, daha sık fırçalamanız daha iyi olacaktır.

Veteriner Bulma
Düzenli Veteriner Hekim ziyaretleri kedinizin sağlığını korumak açısından son derece önemlidir. Mutlaka düzenli görüştüğünüz ve rahatça arayabileceğiniz bir veterineriniz olmalıdır. Aramaya başlamanın en iyi yolu, diğer kedi sahiplerinden tavsiyeler almaktır. Uygun bulduklarınızın bir listesini oluşturduktan sonra, doktorla tanışıp ofisini gezebileceğiniz bir ziyaret ayarlayın.

Tırmalama
Tırmalama kediler için bir ihtiyaçtır. Tırnaklarının geri çekilebilir olması, pençelerinde tırnakların içine girebildiği bir kılıf olduğu anlamına gelir. Tırnaklarının uzayabilmesi için bu kılıfları düzenli olarak değiştirme ihtiyacı, tırmalamanın onlar için bu kadar önemli olmasının nedenlerinden biridir. Kedilerin tırmalama ihtiyacı duymasının bir diğer nedeni de pençelerinde koku bezleri bulunmasıdır. Bir eşyayı tırmaladıkları zaman aslında, bu eşyanın onların özel mülkü olduğunu belirtmek istemektedirler. Ayrıca tırmalama, kediler için önemli bir egzersizdir ve vücutlarının tamamını gerebilmelerini sağlar. Kedinizin görüş alanındaki her şeyi tırmalamasını engellemenin en iyi yolu, onun için bir tırmalama direği veya kedi evi satın almaktır. Direği kedinizin yatağının hemen yanına yerleştirmek, kediler uyandıklarında iyice gerinmek istedikleri ve bu tırmalama direği kedinizin hem gerinme hem de tırmalama ihtiyacına cevap verdiği için çok mantıklıdır. Bazı kediler, bir tırmalama direği olsa dahi mobilyaları tırmalamaya devam edecektir. Bu nedenle, birden fazla tırmalama direğini evde farklı konumlara yerleştirebilirsiniz. Eğer kediniz tırmalama direği ile ilgilenmiş görünmüyorsa, üzerine biraz kediotu koymayı veya bir oyuncak asmayı deneyin. Hatta kedinizin pençelerini tutarak direğe dokunmasını sağlamanız ve bunu kullanmanın ne kadar keyifli olabileceğini ona göstermeniz de gerekebilir. Bunların hiçbiri işe yaramazsa, genellikle tırmalanan mobilya parçasının en çok kullanılan noktalarını plastik veya çift taraflı bantla kaplayabilirsiniz. Kediler, bu tür malzemelerin verdiği histen hoşlanmaz ve plastik veya banda dokunmaktansa o noktayı tırmalamaya son verebilir.

İdrar Püskürtme
Kediler altı ila sekiz ay arasında cinsel olgunluğa erişir. Bu olgunluğa geldiklerinde erkek kediler agresifleşebilir ve bazı davranış sorunları geliştirebilir. Bunlardan biri idrar püskürtmedir. Bir kedi idrar püskürtürken, nesneye arkasını döner ve üzerine idrarını yapar. Bu hareketin altında yatan temel dürtü, hakimiyettir. Kedi, bu nesnenin sahibi olduğunu ilan eder ve diğer kedilerin de bunu bilmesini ister. Bu sorunun üstesinden gelmenin en iyi yolu, başlamadan durdurmaktır. Kedinizin en kısa sürede kısırlaştırılmasını sağlayın. Ergenliğe girmeden önce kısırlaştırılan bir erkek idrar püskürtmez; ancak, fazla gecikirseniz kısırlaştırma işlemi bu davranışa son vermeyebilir. Daha fazla bilgi için veterinerinizle konuşun.

Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için en uygun dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedilerin gelişimi için hayati önem taşıyan besinleri içermenin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklara karşı koruyacak olan antikorları içerir. Bu nedenle yavruyu annesinden erken ayırmak onun pek çok sağlık sorununa karşı savunmasız kalmasına yol açacaktır.

Beslenme
Yavru kedilerin anne sütünden kesildikleri dönemde iyi beslenmeleri çok önemlidir. Bu dönemde protein, yağ, vitamin ve mineral açısından metabolizma hızlarına ve ihtiyaçlarına uygun kuru mama ile beslenmeleri en doğru tercihdir. Özel formülize edilen yavru kedi mamaları yavru kedinizin ihtiyaçlarını öngörerek hazırlanmıştır.Ancak burada da güvenilir ve istikrarlı üreticilerin markalarına itibar etmek gereklidir. Miktar olarak zaten bu ambalajların üzerinde dozlama bilgileri bulunmaktadır.

Tarama ve Yıkama
Kediler yılda en az iki kere tüylerini değiştirirler. Kendilerini yalayarak tüylerinin tamamını toplayamazlar. Bu yüzden minik kedinizin, tüy yapısına ve uzunluğuna uygun bir fırça ile haftada en az bir kere tüylerini taramalısınız. Eğer yavru kediniz uzun tüylü ise tüylerini her gün taramalısınız. Tarama işlemi kediniz ve sizin aranızda duygusal bir bağ şekillendirirken aynı zamanda deri problemlerinin tespit edilmesinde de yarar.

Ağız Bakımı
Yavru bir kedi 3.5 aylıktan itibaren süt dişlerini değiştirmeye başlar. 6-8 aylık olana kadar süt dişlerinin tamamı değişir ve yerine çıkan dişler hayat boyu kalıcıdır. 1 yaşına kadar diş kaşıntısı yoğun olduğu için elinizi, ayağınızı veya bulduğu herşeyi kemirme ve ısırma eğiliminde olabilirler. İstemediğiniz yerleri kemirmesini önlemek için sert ve kararlı bir hayır çoğu zaman işe yaramaktadır. Ayrıca diş kaşıntısını geçirmek için ona bir oyuncak da alabilirsiniz. Ağız bakımı için yavru kedinizin dişlerini fırçalamak kolay bir işlemdir. Bu konuda detaylı bilgi almak için lütfen veteriner hekiminize danışın. Diş etlerinin pembe renkli ve sağlıklı, dişlerinin temiz olduğunu kontrol edin. Ayrıca 1.5 yaşından sonra tartar oluşumu başlayabileceği için zaman zaman veteriner hekime diş temizliği de yaptırabilirsiniz.

Tırnak Kesimi
Kedinizin tırnaklarını temiz ve ideal boyutlarda tutmak önemlidir. Tırnak kesimi ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen veteriner hekiminize danışın.

Kulak Temizliği
Minik yavru kedinizin kulakları her zaman temiz tutulmalıdır. Asla kulak çubukları kullanmayın çünkü kulak zarına zarar verebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için lütfen veteriner hekiminize danışın.

Gözler
Yavru kedinizin gözleri parlak ve canlı olmalıdır. Göz etrafında oluşan kurumuş göz yaşını bir pamuk yardımı ile nazikçe alabilirsiniz. Ayrıca oluşan izlerden kurtulmak için özel üretilmiş, markalı solüsyonlardan faydalanabilirsiniz.

Banyo
İnanması zor ama yavru kedilerin ara sıra banyo yapması gerekmektedir. Yavru kedinizi yıkarken ona özel formüle edilmiş şampuanları kullanın. Sonrasında ise tüylerini bir havlu yardımıyla kurulayın. Detaylı bilgi almak için lütfen veteriner hekiminize danışın.

Burun
Minin yavru kedinizin burnunu temizlemek zorunda değilsiniz. Herhangi bir anormallik görürseniz veteriner hekiminize danışın.

Her ne kadar kedinizin sizinle seyahat etmesinden keyif alacak olsanız da, kediler alışkanlıklarına bağlı yaratıklardır.

Bazı kediler, özellikle küçükken alıştırılmışlarsa seyahatten hoşlanabilir.

Seyahat sırasında, kedinizin rutinini çok fazla değiştirmemeye özen göstermeniz çok önemlidir. Kedinizin mama, kaplarını, oyuncak, yatak ve/veya battaniye, fırça, tuvalet kabı gibi tüm ihtiyaçlarını yanınıza aldığınızdan emin olun. Gerekli eşyaların yanınızda bulunması, kedinizin sağlıklı ve mutlu kalması için ihtiyacı olan her şeye erişebilme olanağının yanı sıra kedinize güvenlik ve rahatlık sağlar.

Seyahat edeceğiniz zaman kedinizi evde yalnız başına bırakmaya kadar verirseniz, birinden ara sıra evinize uğrayıp kedinizi kontrol etmesini isteyin. Bu kişi bir arkadaş veya komşu, hatta profesyonel bir kedi bakıcısı bile olabilir. Bu kişiye, ne tür mama yediği ve eğer zamanlı mama ve su kaplarınız yoksa ne kadar mama, ne kadar su verildiği, kedinizin ihtiyacı olan ilaçlar ve acil durumlar için veterinerin telefon numarasının bulunduğu bir talimat listesi hazırlayın. Ayrıca, bir soru veya ciddi bir sorun olduğunda sizinle nasıl iletişime geçmesi gerektiğini bildiğinden emin olun.Siz uzaktayken çevresinde başka insanlar (ve belki de başka evcil hayvanlar) olursa kedinizin canı sıkılmayacaktır ve herhangi bir soruna karşı arkadaşlarınızın kontrolünde olacaktır. Ancak, ortam değişikliği bazı kediler için çok stresli olabilir. Ayrıca, eğer kediniz arkadaşınızın evinden bir şekilde kaçarsa, eve dönüş yolunu bulması pek muhtemel değildir.