İşte bir köpek.

Bir birey ve aile olarak hazır mısınız?

Bu önemli adım hakkında ciddi şekilde düşünün. Ailenize bir köpek dahil etmek hayat boyu sürecek bir bağlılıktır. Köpekler canayakın varlıklardır ve köpeğiniz "bir anlık bir heves" olmaktan daha çok ailenizin bir bireyi olmayı hak eder. Bir süredir bir köpek sahibi olmayı ve artık doğru zaman olduğunu düşünüyorsanız, okumaya devam edin. Köpeğiniz ailenizin bir parçası olacağından, bu bağlılığı aile üyelerinizle paylaşmak ve yürüyebilmesi sağlamak adına kendinize ve aile üyelerinizle birlikte karar vermeniz gerekmektedir.

Mali açıdan hazır mısınız?

Yeni bir köpek sahibi olmak da aileye yeni bir bebeğin katılması gibidir. Bunun anlamı, bir köpek sahibi olma sorumluluğunun maliyetine hazır olmanız gerektiğidir. Çocuğunuzun sağlığını ihmal etmeyeceğiniz gibi, köpeğin sağlık ve diğer ihtiyaçlarını da ihmal etmek istemeyeceksiniz.

Eviniz hazır mı?

Evde bir köpek olması, bir çocuk sahibi olmaya benzer. Her ikisi de meraklıdır ve çevresini keşfetmek ister. Köpeğinizi , aynı bir çocuk gibi onun için potansiyel olarak tehlikeli olabilecek her şeye karşı korumanız gerekir. Evinizin içinde gezinerek, etrafta köpeğiniz için tehlike arz edebilecek şeyleri aramakla başlayabilirsiniz. Günlük kullanılan eşyalar dahi tehlikeli olabilir. Keskin nesneler, temizlik malzemeleri ve yutulabilecek her şeyi (düğme, bozuk para, takı, ataç, vb.) kaldırın. 

Ayrıca evinize bir köpek getirmeden önce bazı malzemeleri hazırlamış olmanız gerekir:

• Mama ve su kapları
• Mama
• Köpek kulübesi ve/veya yatağı
• Tasma ve kimlik etiketi
• Tımarlama malzemeleri (tarak, fırça, makas, diş temizliği malzemeleri, şampuan vb.)
• Tıbbi malzemeler
• Birkaç oyuncak

Köpeğiniz için ilk kez malzeme satın alırken, satın alınacak çok fazla şey varmış gibi görünebilir. Ancak unutmayın ki, başlangıçta büyük bir masraf gibi görünen bu malzemeler yıllarca kullanılır ve bu yatırımın (ıslak öpücükler, sadakat ve sevgi olarak ödenen) geri dönüşü paha biçilmezdir. Köpeğiniz ile size keyifli bir hayat dileriz.

Eğitim

Köpeğinize verdiğiniz eğitimler, ilk aylarda onunla aranızdaki etkileşimin büyük bir parçası olacaktır. Köpeğinizi eğitirken onu gerçekten anlamak için acele etmezseniz, kısa sürede aranızda bir sevgi bağı gelişecektir. Başlarken size yardımcı olacak bazı bilgiler:

Tuvalet Eğitimi

Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri, ev eğitimi almakta olan bir köpeğin istenmeyen durumlar yaşayacak olmasıdır. Hem yavru hem de yetişkin köpeklerin ev eğitimini başarılı bir şekilde tamamlaması aylar sürer. Ev eğitimi konusundaki iki ana yöntem, kağıt eğitimi ve kulübe eğitimidir. Köpeğinize kağıt eğitimi vermeye karar verdiyseniz, tuvaletini içeride gazete kağıdıyla kaplı geniş bir alanda yapmasını öğreteceksiniz. Köpeğiniz, tuvaletini sadece gazete kağıdı kaplı alana yapma fikrini anladıktan sonra, gazete kağıtlarını azaltmaya başlayabilir ve yavaş yavaş kaplı alanı bir parça kağıt boyutuna kadar küçültebilirsiniz. Bunu aynı zamanda onun ırkına göre hazırlanmış tablet ve pedlerle de gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu süreç tamamlandıktan sonra, köpeğinize dışarıda dışkılamayı öğretmeniz gerekir. İnsanların kağıt eğitimi yöntemini seçme nedeni genellikle, köpeğin her ihtiyacı olduğunda dışarıya çıkamayacak olmasıdır. Bazı köpek sahipleri başarılı olmuş olsalar da bu yöntem, köpek için kafa karıştırıcı olabilir. Kağıt eğitimi köpeğe ev içinde dışkılamasını öğretir ve daha sonra dışarıda dışkılamayı öğrenmesi gerekir. Bir köpek içeride dışkılamaya alıştıktan sonra, onun bu alışkanlığını değiştirmesini sağlamak oldukça zor olacaktır.Kulübede kalan köpekler uyudukları yerde dışkılamayı sevmediklerinden, dışkılama ihtiyacı duyduğunda huzursuz bir şekilde kulübesinden çıkacak ve dışarıya yönelecektir. Köpeğinizi düzenli bir şekilde dışarıya çıkardığınız bir rutin oluşturun. Köpeğiniz, dışkılama şansını düzenli olarak elde ettiğini öğrenebilir. Dışarıya çıkma, sabah ilk iş olarak, gün içinde bir saat ve gece uyumadan hemen önce olmalıdır. Dışarıya çıkardıktan sonra kulübesine geri dönmeden önce, oyun oynaması için ona biraz zaman tanıyın. Dışarıdaki gezintilerin arasındaki zamanlarda, bir gözünüz köpeğinizin üzerinde olsun ve herhangi bir tuvalet ihtiyacı emaresi gördüğünüzde dışarıya çıkarın. Bazen istenmeyen durumların meydana gelebileceğini ve birçok köpek için ev eğitiminin altı aya kadar sürebileceğini unutmayın. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, yönteminize sadık kalın. Ev eğitiminde başarı, tutarlılık ve çokça sabırla elde edilebilir! 

Tasma Kayışı Eğitimi

Köpeğinizle yürüyüşe çıkmak hem sizin hem de köpeğiniz için eğlenceli olabilir. Ancak köpeğiniz tasma kayışı ile nasıl yürüyeceğini tam olarak bilmiyorsa, sinir bozucu ve yorucu bir etkinliğe dönüşebilir. Köpeğinize tasma kayışı ile düzgün bir şekilde yürümeyi henüz yavruyken öğretmek, köpeğinizin yaşamı boyunca sizi büyük bir yükten kurtarır. Büyük bir köpek sahibiyseniz, bu özellikle önemlidir. Çünkü, örneğin 45 kiloluk bir Rottweiler tarafından yokuş aşağı sürüklenmek rahatlatıcı veya eğlenceli bir yürüyüş sayılmaz. Öncelikle ihtiyacınız olanlar bir tasma kayışı ve tasmadır. Günümüzde marketlerde birçok çeşit olduğundan, köpeğinize en uygun olanının hangisi olduğuna karar vermelisiniz. Deri, pamuk ve plastik gibi birçok farklı malzemeden yapılmış tasma kayışları bulunmaktadır. Eğer köpeğiniz bir kedi veya arabanın ardından ani bir hareket yaparsa elinize zarar verebileceği için zincir tasma kayışlarından uzak durun. Bir tasma kayışı için iki metre ideal bir uzunluktur. Köpeğinize 5 - 8 metre hareket alanı tanıyan, geri çekilebilir tasma kayışları da vardır. Geri çekilebilir tasma kayışları, köpeğinize hareket alanı tanıdığından parklarda yürüyüş için iyi olabilir; ancak, herkesin köpeklerden hoşlanmadığını ve aniden bir köpekle karşılaşmak istemeyeceğini aklınızda bulundurun ve bu nedenle biriyle karşılaştığınızda köpeğinizi yanınıza alın. Bazı tasma kayışlarının kendi tasmaları vardır. Eğer sizinkinde yoksa, düz bir plastik veya tokalı deri tasma iş görecektir. Bazı köpek sahipleri tasma yerine kayış takımı tercih eder. Arabanızda, köpeğinizi taşıyıcı kutuya kapatmak yerine bir emniyet kemeri sistemi kullanacaksanız, kayış takımı iyi bir tercihtir. Ancak, kayış takımları tasmalara göre köpek üzerinde daha az kontrol sağlar. Eğer kayış takımı kullanmaya karar verirseniz, fazla bol veya fazla sıkı olanı kürküne sürtünüp derisinde tahrişe neden olacağından, köpeğinize uygun bir kayış takımı aldığınızdan emin olun.

Artık gerekli aksesuarlara sahip olduğunuza göre, yola çıkma vakti geldi! Köpeğinizin sol bacağınızın yanında durması ile başlayın. Çoğu eğiticinin kullandığı klasik duruş pozisyonunda köpek, sahibinin vücudunun sol tarafında bulunur. Bu, başlamak için iyi bir pozisyondur ve köpeğiniz tasma kayışı ile düzgün bir şekilde yürümeyi tam olarak öğrenene kadar korunmalıdır. Ancak, daha sonra sizin solunuzda, sağınızda veya önünüzde olmasını önemsemeyebilirsiniz. Eğer sizin istediğiniz yerde durmakta tereddüt ediyorsa, lezzetli bir mama ile teşvik edin ve doğru pozisyona geldiğinde ödüllendirin.Yanınızda durduğunda, ona başka bir ödül mama gösterin ve hemen burnunun üzerinde, sıçramadan başını kaldırıp yiyeceği alabileceği bir yükseklikte tutun. Adını söyleyin ve yürüyüş için seçtiğiniz komutu verin ve yürümeye başlayın. Yürürken tasma kayışını izleyin, gerilmeye başladığında durun. Köpeğiniz de aniden durur. Hareketsiz kalın, ödülü göstererek önceki pozisyonuna gelmesini sağlayın ve yürümeye devam edin. Zamanla, tasma ile düzgün bir şekilde yürümeye başlar ve yiyecekler ile ödüllendirmeye bu noktadan sonra gerek kalmaz.Bir köpeğe düzgün bir şekilde yürümeyi öğretmek zaman alır. Tutarlı ve sabırlı olun. Bir yaşam boyu uzun ve sakin yürüyüşleriniz olacak.

İtaat Eğitimi

İtaat eğitimi komutlarını öğrenmemiş olan bir köpeği kontrol etmeye çalışmak yorucu ve çoğu durumda neredeyse imkansızdır. Aslında, köpekler herhangi bir insan dili konuşmaz. Öyleyse, biz onlara herhangi bir kelime dağarcığı sunmadan, bizimle iletişim kurmalarını nasıl bekleriz? Köpeğinize dört basit komutu öğretmeniz, büyük bir fark ve aranızda bağ oluşması için büyük bir fırsat yaratacaktır. Yavru köpeklerin dikkat süresinin kısa olduğunu unutmayın ve yavru köpeğinizden dikkatini uzun bir süre odaklamasını beklemeyin. İçeride veya dışarıda çok fazla dikkat dağıtıcı etken olduğundan, başlangıçta eğitim seanslarını kısa tutun ve her gün harcadığınız süreyi kademeli olarak artırın.

Otur

Otur komutu, köpeğinizin öğrenmesi gereken çok önemli bir komuttur. Herhangi bir durumda köpeğinizin kontrolünü hızlıca sağlamak için iyi bir yoldur. Öğretilmesi en kolay komutlardan biri olan Otur komutu, aşağıdaki yöntem kullanılarak erken yaşlarda öğretilmelidir. Tasma kayışını köpeğinize takın ve önünüzde durmasını sağlayın. Bir elinizde tasma kayışını tutarken diğer elinizdeki ödül mamayı hafifçe burnunun üzerinde tutup gösterin. Yiyeceği almak için kafasını kaldırdığında, yiyeceği burnunun üzerinde tutarken kuyruğu yönünde geriye doğru hareket ettirin. Köpeğiniz otomatik olarak oturacak ve yiyeceği gözleri ve burnuyla takip etmeye çalışacaktır. Kalçaları yere değdiği anda "Otur!" deyin, dokunarak sevin ve ödülünü verin.

Yat

Yat komutu bir diğer faydalı komuttur ve köpeğinizin erken yaşlarda öğrenmesi önemlidir. Öğretmesi biraz daha zor olabilir ancak hemen vazgeçmeyin! Biraz sabırla, köpeğiniz Yat komutunu kısa sürede öğrenecektir. Aşağıdaki adımları takip edin:

Dizlerinizin üzerine çöküp köpeğinizle göz hizasına gelin ve ödül mamayı elinizde tutun. Köpeğinizin mamayı koklamasına izin verin ve yavaşça ayaklarının arasına doğru yere indirin. Köpeğiniz ön ayaklarını yere indirmeli ve otomatik olarak vücudunu yatma pozisyonuna getirmelidir. Dirsekleri ve karnı yere değince Yat komutunu verin, ardından dokunarak sevin ve ödülünü verin.

Kal

Kal komutunun amacı köpeğinizin, Otur ve Yat komutları gibi belirli bir pozisyonu korumasını sağlamaktır. Köpeğinizin sadece beklemesini, örneğin, siz eve girerken dışarıda beklemesini istiyorsanız Kal komutu vermekten kaçının. Bu durum, muhtemelen Kal komutunun bildirdiği şekilde aynı konumda bir heykel gibi kalmasını değil de yalnızca etrafta kalmasını istediğinizden, kafasının karışmasına neden olabilir. Köpeğinize Kal komutunu öğretirken aşağıdaki adımları takip edin. Köpeğiniz tasma kayışıyla yanınızda otururken başlayın. Avucunuzu burnunun önünde açık tutarak Otur ve Kal komutlarını verin. Birkaç saniye için hareketsiz kaldığında, dokunarak sevin ve ödülünü verin. Çoğu köpek, başlangıçta Kal pozisyonunu sadece 5 veya 10 saniye boyunca koruyabilir. Ancak, birkaç seansın ardından kalma süresini artırmaya başlayabilirsiniz. Köpeğiniz 10 saniye veya daha fazla hareketsiz kalabilirse, her seferinde biraz daha uzaklaşmaya başlayın.

Gel

Gel komutunu kullandığınızda, köpeğiniz hemen ve tereddüt etmeden size doğru koşarak gelmelidir. Hayatı boyunca unutmamasını sağlamak için bu komutu, eğlenceli oyunlar ve ödüller ile birlikte uygulamak önemlidir. Bazı köpek sahipleri, bu komutu, köpeğin kulübesine girme veya köpeği gerçekten heyecanlandırmayan bir şey yapma vakti geldiğinde kullanma hatasına düşer. Böyle bir durumda köpek, Gel komutunun özgürlüğünün sonu anlamına geldiğini çabucak öğrenecek ve onu bir sonraki çağırışınızda duymazlıktan gelecektir. Öyleyse, elinize lezzetli birkaç parça yiyecek ve bir ya da iki oyuncak alın ve aşağıdaki adımları takip edin. Köpeğinize bir ödül mama ve oyuncak gösterin ve geri getirmesi için fırlatın. Getirmek için koştuğunda, ters yönde ilerleyin ve görüş alanından çıkın. Daha sonra, coşkulu bir şekilde köpeğinizin adını söyleyin. Sizi bulduğunda, onu övgü, öpücük ve sevgi ile ödüllendirin! Bu oyunu gün içinde birkaç kez tekrarlayın, ancak köpeğinizi sıkacak kadar tekrarlamayın. En sonunda, adını her söyleyişiniz de otomatik olarak size doğru koşmayı öğrenecektir.Köpeğinize itaat komutları öğretmeniz, onunla kolayca iletişim kurmanıza yardımcı olur ve anlayıp itaat etmeye başladıktan sonra, hayatlarınızın çok daha keyifli olduğunu görürsünüz.

Sosyalleşme

Köpekler, küçük yaşta öğrenme becerisine sahiptir ve bu süreç içinde aynı çocuklar gibi kalıcı izlenimler, eğilimler ve alışkanlıklar geliştirir. Söz konusu davranışları olduğunda bu, köpeğiniz için "şimdi ya da asla" anı olabilir. Erken yaşlarda farklı görüntüler, sesler ve deneyimlerle karşılaşan bir köpeğin, doğru sosyalleşme becerileri geliştirmesi ve mutlu, sağlıklı ve düzgün davranışlar sergileyen bir yetişkin köpek olması daha olasıdır. Genel olarak yavru bir köpek, önemli sosyalleşme becerilerini 8 ila 16 haftalıkken öğrenir. Bu süre içinde köpeğinizi yeni insanlar ve mekanlar ile tanıştırırken özenli olmazsanız, daha sonra büyük olasılıkla zorluk çekecektir. Köpeğiniz 8 haftalık olduktan ve aşılarını eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra, sosyalleşme süreci başlayabilir.

Başlamak için basit bir yol, onu yürüyüşe çıkarmaktır. Özellikle çevreniz gürültülü veya kalabalıksa, onu bir parka götürmeyi tercih edebilirsiniz. Bu ilk sosyalleşme deneyiminde ortamın eğlenceli, güvenli, gerginlikten uzak olması önemli olduğundan, köpeğiniz koklama, keşfetme ve etkileşime geçme konusunda rahat olabilir. Beraber yürüyüşe çıkarak, onu tek bir seferde farklı insanlar, hayvanlar ve diğer şeylerle tanıştırabilirsiniz.Diğer insanlar köpeğinize ilgi gösterdiklerinde, onu sevmelerine izin verirseniz, farklı dokunuşlar ve kokulara alışmasını kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca, yanınızda fazladan bazı lezzetli mamalar taşımanız, karşılaştığınız insanların onu beslemesi açısından iyi bir fikirdir ve bu, yabancılara karşı korkularından kurtulmasına yardımcı olur. Köpeğiniz başka bir köpekle ilk kez burun buruna geldiğinde, her iki köpeği de kayışlarından sıkıca tutun ve tanıştırmayı yavaşça ve dikkatlice gerçekleştirin.

Sosyalleşmenin ilk safhalarında köpeğiniz, anahtar sesi ve el çırpma sesi gibi farklı sesler ve çimen, çöp ve diğer köpek kokuları gibi farklı kokular duyma fırsatına sahip olur. Ayrıca, güneş gözlüğü veya şapka takan insanlar, çöp kutuları ve hareket halindeki arabalar gibi değişik görüntülerle karşılaşırlar. Her türlü görüntü, ses ve koku, gelişim çağındaki köpeğiniz için yararlıdır ve korkularının azalmasını ve farklı durumlarda rahat olmasını sağlar.Yürüyüş sırasında ve diğer sosyalleşme etkinliklerinde köpeğinizi tasma kayışından tutun. Bu şekilde köpeğinizi kendinize yakın tutabilir ve gerektiğinde koruyabilirsiniz ve köpeğiniz, korunduğunu anlayarak güvende olduğunu hisseder. Bununla birlikte, köpeğinizi şımartmamak ve korkak bir davranışı ödüllendirmemek de önemlidir. Belirli bir durumdan korktuğunu fark ederseniz, daha rahat hissedene kadar bu durumu değiştirmeye çalışın. Örneğin, bir grup çocuk tarafından çevrelendiği bir ortamda korkuyorsa, daha rahat hissedene kadar çocuklarla olan temasını tek bir çocukla sınırlayın.Köpeğinizi sosyalleştirmek zaman alıcı olabilir ancak, sonunda buna değecektir. Erken yaşlarında biraz fedakarlık ve sabırla köpeğiniz, çok yönlü ve doğru davranışlar sergileyen bir yetişkin olabilir.

Sorun Çözme

Bazen köpekler çiğneme, kazma, aşırı havlama veya hoplayıp zıplama gibi özel ilgi gerektiren sorunlu davranışlar geliştirebilir. Bu eğilimleri nasıl tespit edeceğinizi ve köpeğinizi nasıl eski doğru davranışlarına döndüreceğinizi öğrenin.Sorun ÇözmeBazen köpekler, aniden sorunlu davranışlar sergileyebilir. Hatta her zaman çok düzgün davranışları olan köpekler bile sorunlu davranışlar sergileyebilir. Ahlak anlayışı olmadığından köpekler, herhangi bir şeyi yaparken "yanlış" veya "doğru" olarak ayırmaz. Onların işine yarayan neyse onu yaparlar. Örneğin, eğer köpeğinizi sandalyenin bacağını kemirirken görüp mobilyadan uzaklaştırmak amacıyla ona bir kurabiye verirseniz, canı kurabiye istediği zaman tek yapması gerekenin mobilya kemirmek olduğunu öğretmiş olursunuz.Sorunlu davranışların en yaygın nedeni can sıkıntısıdır. Yapacak başka bir şeyi olmadığında köpek, çiğnemeyi veya kazmayı deneyebilir. Sahibi olarak, uygun miktarda günlük egzersiz ve eğlence dahil köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılaması gereken kişi siz olduğunuz için bu durumdan kısmen sorumlu tutulabilirsiniz. Köpeğinizin her gün yeterli etkinlikte bulunmasını sağlamaya ek olarak, bir köpeğin sorunlu bir davranışı ne zaman ve nasıl geliştirdiğini fark etmeye ve anlamaya başlayabilir ve bu eğilimin üstesinden gelmesinde yardımcı olacak önlemleri alabilirsiniz. Çok rastlanan sorunlardan bazıları aşağıdakilerdir:

Çiğneme

Tüm köpekler çiğneme ihtiyacı duyar. Yavru köpeklerde bu, etraflarındaki dünyayı keşfetmenin ve bitmek tükenmek bilmez enerjilerini harcamalarının bir yoludur; yaşlı köpeklerde çiğneme, anksiyete ve can sıkıntısının işareti olabilir. Köpeklerde çiğneme sorununun bir diğer yaygın nedeni ise, sadece bundan keyif almalarıdır. Bir köpek yavrusu için neyin çiğnenip neyin çiğnenemeyeceğini belirlemek imkansız olduğundan, mümkün olduğunda yönlendirilmesi gerekir. Bir şey çiğnediğini gördüğünüz zaman "Hayır!" deyin ve çiğnemesi için başka bir şey verin. Bir süre yalnız kalması gerektiğinde, uygun çiğneme oyuncakları ile kulübesine kapatın.
Kazma

Köpekler için kazma arzusu içgüdüseldir; kendilerine engel olamazlar. Öyleyse, bahçenizde (ya da salonunuzdaki halıda) bir çok delik açılmasını nasıl engelleyebilirsiniz? İlk seçenek, köpeğinize arka bahçede küçük bir kum kutusu gibi kazmasının sorun olmayacağı bir yer tahsis etmektir. Kazmanın köpekler için doğal bir davranış olduğunu aklınızda bulundurun. Biraz yönlendirme ile bazı önemli alanları köpeğinizin patilerinden koruyabilirsiniz, ancak bir köpek için kazmak normal bir davranış olduğundan cezalandırmamalısınız.

Aşırı Havlama

Köpekler; heyecan, koruma ve kızgınlık gibi çeşitli nedenlerle havlar. Bununla birlikte, dikkat çekmek istemeleri de havlamalarının nedeni olabilir. Köpeğiniz dikkat çekmek için havlamayı kullanıyorsa, susana kadar onu duymazlıktan gelin ve daha sonra sakince dokunarak sevin. Eğer havlayan köpeğe bağırırsanız, sizin de ona katıldığınızı ve daha fazla ses çıkarmak için yardım etmek istediğinizi düşünebilir ve bu da istenmeyen davranışını teşvik eder. Ayrıca bağırmak, ona istediği şeyi vermektir: ilgi.

Aşırı havlama alışkanlığının üstesinden gelmek için kullanılan bir yöntem, çalkalama kutusudur. Çalkalama kutusu, içine bozuk para veya küçük çakıl taşları koyulan boş bir teneke kutu olabilir. Köpeğiniz havlamaya başladığında ona "Havlama" gibi bir komut verin ve kutuyu çalkalayın. Çıkan ses onu ürkütür ve havlamasını keser. Havlamayı bıraktıktan sonra, dokunarak sevin ve bir mama ile ödüllendirin.

Zıplamak

Eski dostlarımızla buluştuğumuzda ya da yeni birileri ile tanıştığımızda el sıkışmak, sarılmak veya yanağından öpmek adettendir. Birçok köpek için zıplamak, sadece bir karşılama şeklidir. Eğer yetişkin köpeğinizin insanları bu şekilde karşılamasını istemiyorsanız, bu davranışından henüz küçükken vazgeçirebilirsiniz.Köpeğinizin sizi karşılamaya geldiğini gördüğünüzde, dizlerinizin üzerine çökün ve gözlerinin içine bakın. Bunu yaparken, bir parmağınızı çenesinin altından tasmasına takın ve zıplayamayacağı şekilde hafifçe basınç uygulayın. Sadece dört ayağını da yere koyduğunda dokunarak sevin. Ziyaretçileriniz olduğunda, kapıyı açmadan önce tasma kayışının bağlı olduğundan emin olun. Bu, tasmasından tutmaya gerek kalmadan davranışlarını kontrol edebilmenizi sağlar.Köpeğiniz sorunlu bir davranış sergilemeye başladığında, en kısa zamanda düzeltmeye çalışın. Ne kadar uzun süre devam etmesine izin verirseniz, düzeltmesi o kadar zor olur. Bazı sorunlu davranışlar, sıradan bir köpek sahibinin üstesinden gelemeyeceği noktalara kadar ulaşabilir. Köpeğinizin sizin sağlayamayacağınız bir yardıma ihtiyaç duyduğunu düşünüyorsanız, profesyonel bir eğitmenin yardımını almaktan çekinmeyin.

Ayrılık Anksiyetesi

Evden çıkmaya hazırlanıyorsunuz. Kapıya yöneldiniz ve elinize anahtarlarınızı aldınız. Köpeğiniz, anahtarların sesini duyduğu an yanınızda biter ve aralıksız havlamaya başlar (ek olarak biraz uluma ile birlikte). Neredeyse, gitmek üzere olduğunuzu anlıyor ve kapıya giden yolu tıkamaya çalışıyor gibi görünür.Ayrılık anksiyetesi, köpeklerde davranış sorunlarının en yaygın örneklerinden biridir. Ayrılık anksiyetesi olan bir köpek, evden çıkmak üzere olduğunuzu anladığında aşırı derecede üzülür. Siz gittikten sonra ulur, havlar, idrar ve dışkısını yapar veya evin altını üstüne getirir. Köpeğiniz, siz çıkmaya hazırlanırken veya evden çıktıktan sonra veya her iki şekilde de bu davranış bozukluğunu sergiliyorsa, ayrılık anksiyetesi yaşıyor olabilir. Köpeğinize kızmanız normal olsa da, bunun altında yatan nedenlerin ne olduğunu düşünmelisiniz.Her şeyden önce köpeğiniz, gittiğinizde bir daha dönmeyeceğinizden korkuyor olabilir. Köpeğiniz daha önce terk edilmişse, özellikle bu korkuya kapılabilir. Bir diğer nedeni ise, sadece kafa karışıklığı olabilir. Yeni köpeğinizle evinizde birkaç hafta geçirdikten sonra veya örneğin, yaz tatilini evde geçirdikten sonra köpeğiniz sizinle zaman geçirmeye alışabilir. İşe döndüğünüzde veya herhangi bir nedenle uzun bir süre için uzaklaşırsanız, bu beklenmedik yalnızlık nedeniyle köpeğinizin kafası karışır ve geri dönmeyeceğinizi düşünebilir. Her iki durumda da onu temelli terk etmediğinizi öğrenmesi zaman alabilir.Ayrılık anksiyetesi yaşayan köpeğe nasıl yardım edebilirsiniz? Köpeğinizin yalnız kalmak konusundaki duyarlılığını kademeli olarak azaltmayı deneyin. Öncelikle, siz evdeyken evin her yerinde sizi takip etmekten vazgeçmesini sağlamak için ona, çiğneme kemiği gibi zamanını geçirebileceği bir oyuncak verin. Ayrıca, zaman zaman evden çıkmadan anahtarlarınızla ses çıkarabilir veya kapı tokmağını oynatabilirsiniz ve böylece köpeğiniz, bu sesleri evde yalnız kalmakla ilişkilendirmeyi bırakabilir. Evden çıkma zamanı geldiğinde, bunu büyük bir mesele haline getirmeyin ve ona bakmadan kapıya doğru yürüyün ve çıkın. Evin tamamen sessiz kalmaması için televizyon veya radyoyu açık bırakmanız da işe yarayabilir.Köpeklerin arkadaşlığa ihtiyacı olduğunu unutmayın. Sürekli sahipleriyle iyi vakit geçirmek isterler; en çok istedikleri ise her dakikalarını sizinle geçirmektir. Bu mümkün olmasa da, köpeğinizle her gün bir veya iki saat oynayarak, yürüyerek, eğiterek veya sadece sarılarak vakit geçirmeye özen göstermelisiniz. Gün içinde köpeğinize ihtiyacı olan ilgiyi vermek için ayırabilecek yeterli zamanınız olmayacağını biliyorsanız, günlük köpek bakım programına kaydolmayı düşünebilir veya onu alıp yürüyüşe çıkaracak ve egzersiz yaptıracak bir köpek bakıcısı tutabilirsiniz.Köpekler doğada sürüler halinde yaşar. Bir araya gelmek için havlama ve uluma kullanırlar. Köpeğiniz havlıyor ve uluyorsa, muhtemelen yalnız hissediyor ve kendine arkadaş çağırmaya çalışıyordur. Ayrılık anksiyetesi yaşayan bir köpeğe yardım etmenin bir diğer yolu, evinize ikinci bir köpek almaktır. Tüylü bir dost, anksiyete anında köpeğinizi sakinleştirmeye ve teselli etmeye yardımcı olabilir.Köpeğinizin ayrılık anksiyetesinden kurtulmasına yardımcı olmanın veya bu sorunu en başında geliştirmesini önlemenin bir diğer yolu ise, ona bazı temel itaat komutlarını öğretmektir. Köpeğiniz bazı beceriler edindiğinde kendinden daha emin olacak ve doğal olarak anksiyetesi azalacaktır.Herşeyi denediğinizi, ancak yine de köpeğinizin önemli davranış bozuklukları sergilediğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım almanız gerekebilir. Köpeğinizin davranışlarını değiştirmek üzerinde çalışabilir ve gerekiyorsa ilaç yazabilirler. Köpeğinizi evde yalnız bırakmak, ne sizin ne de köpeğiniz için travmatik bir deneyim olmalıdır. Köpeğinize bu sorunun üstesinden gelmede yardımcı olması için bir profesyonelle görüşmekten çekinmeyin.

Hemen hemen her çocuk, evde evcil bir hayvan beslemek için can atar. Oysa anne-baba bu duruma her zaman olumlu bakmaz. Hatta çocuğun gelişimini olumsuz etkileyeceği ve çeşitli sağlık sorunları yaratacağı endişesiyle evde hayvan besleme fikrine şiddetle karşı çıkar. Oysa evde evcil bir hayvanın olmasının, çocuğun gelişimine pozitif katkıları olduğu bir gerçektir. Özellikle de köpeklerin çocuklarla iletişimi daha iyidir.Evde bir köpek ile büyümek çocuğun psikoliojik ve sosyal gelişiminde önemli bir destektir.

• Evcil hayvanlar çocuğun sorumluluk duygusunun gelişmesinde yardımcı olacaktır. Hayvanın kendine bakım veren bir insana gereksinimi vardır. Beslenmesi, gezdirilmesi gibi bakımla ilgili bu işleri çocuk üstlendiğinde, karşılığında hayvanın ilgi ve sevgisini alacaktır.

• Bir varlığın kendine gereksinimi olduğunu, bu bağ ile yaşamını sürdürebildiğini bilmek, çocuğun kendine güvenini pekiştiren bir durumdur. Ona bakarak birşeyler vermenin, yardım etmenin zevkini tadıp, onu sahiplenerek bağlılık duygusunun farkına varabilir. Hayvanların da hasta olabildikleri ve zaman zaman aşı olmalarının gerekmesi çocuğun yaşadığı deneyimlerle ilgili olarak ona destek olacak ve bu tür durumlarla daha etkin başa çıkmasına yardımcı olacaktır.

• Çocuk, evcil hayvana birşeyler öğreterek, kendisi de bir şeyler öğrenecektir. Korkularını onun üzerinde deneyerek yenebilir. Böylece çocuk insan ilişkilerinin temelini oluşturan sevmeyi, vermeyi, korumayı ve kendine yeterek bağımsız bir kişi olmayı öğrenir.

Hangi köpek cinsleri çocuğunuz için uygundur?

Aslında, iyi şekilde eğitilmiş bütün köpekler çocuklar için uygundur. Ancak, bunlar içinde tercih yapmak gerekirse, ırklarına uygun yaşam koşulları sağlandığı takdirde eğitilebilirlik düzeyi yüksek, saldırganlığı az olan cinsler tercih edilmelidir: Labrador Retriever, Alman Kurzhaar, Newfoundland, Chesapeake Bay Retriever, Border Collie, Golden Retriever, Avusturya Çoban, Shetland sheepdog, Shih Tzu, Minyatür Poodle, Standart Poodle (kaniş), İngiliz Springer Spaniel ve Türk Çoban Köpeği Kangal... İngiliz Bulldog, Bloodhound, Norwegian Elkhound, Bassethound ve Bob Tail gibi ırklar da uygun olabilir ama bunların eğitilebilirlik düzeyi düşüktür.

Çocuğunuz eve bir köpek alınması için ısrar ettiği için köpek alınır mı? 

Asla! Bilindiği gibi çocukların hevesleri çoğu kez geçici olmaktadır. Bu şekilde alınan köpeğin şansı varsa çocuğun anne ve babası tarafından sevilerek benimsenir. Ama ne yazık ki çocuğun ısrarları karşısında alınan birçok köpeğin kaderi sokağa atılmaktır. Elbette, ebeveynler çocukları için köpek alsınlar ama asla köpeğin sürekli olarak çocuk tarafından sevileceği ya da bakılacağı beklentisinde olmasınlar. Kendileri de köpeği severek alsın ve onun bakımı için hazır olsunlar.

Köpeğiniz çocuğunuzu kıskanır mı?

Köpekler aynı çocuklar gibi, değer verdikleri canlı ya da cansız her şeyi kıskanırlar. Kıskançlık köpeğin evdeki konumuna göre değişiklik gösterir : Evde patron olduğunu düşünen iddiacı köpekler çocuk ile liderlik yarışına girebilir ancak evdeki düzeyini bilen, şeflik mücadelesi içinde bulunmayan köpeklerin çocuklarla paylaşımında herhangi bir sorun çıkmaz.

Köpek ile Seyahat

Seyahate çıkmaktan iyisi var mı? Köpeğinizle seyahat etmenin keyfini en iyi şekilde çıkarmak için seyahate çıkmadan önce yapılması gereken en önemli işlerden biri, köpeğinizin aşılarının tam olduğundan emin olmaktır. Uluslararası bir seyahate çıkıyorsanız, veterinerinizden bir sağlık sertifikası edinmeniz gerekebilir. Evinize daha yakın gezilerde ise, köpeğinizin yolda karşılaşabileceğiniz herhangi bir hastalığa karşı korunuyor olduğunu bilmeniz içinizi rahatlatır.

Birkaç günlük bir yolculuk için gemiye adımınızı atmadan veya birkaç saatliğine uçağa binmeden önce, köpeğinizin seyahat kulübesine veya taşıyıcıya alışık olduğundan emin olun. Köpeğiniz kulübe veya taşıyıcısında evindeymiş gibi hissediyorsa, seyahat koşulları her ne olursa olsun ayak uydurmakta zorlanmayacaktır. Eğer şanslıysanız, yolculuk boyunca kıvrılıp uyuyacaktır.

Köpeğiniz için hangi eşyaların gerekli olacağına önceden karar verin. Köpeğinizle seyahat ederken yanınızda bulunması gereken bazı temel gereksinimler;mama, su, tasma, tasma kayışı, biraz ödül mama, dışkı kepçesi ve küçük bir ilk yardım setidir.

Seyahat sırasında, köpeğinizin istediği zaman dışkılama şansı olması çok önemlidir. Mamasız ve susuz kalmamalıdır. Köpeğinizin ardında bıraktıklarını temizleyerek ve her zaman tasma kayışını bağlı tutarak, diğer insanlar ve mekanlara saygılı olun.

Yaz mevsiminde arabayla seyahat edecekseniz, köpeğinizi arabanın içinde bırakmamak için elinizden geleni yapın. Kısa bir süre için arabada bırakmanız gerekiyorsa, havalandırma sağlamak için camları açık bırakın. Yeniden hareket ettiğinizde, camları kapatarak veya köpeğinizi kulübesine alarak, kulaklarının ve gözlerinin maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem alın.

Kendinizi ve köpeğinizi önceden hazırlayarak çıktığınız bir yolculuk, herhangi bir sorun olmadan tamamlanacaktır. Köpeğinizle birlikte eğlenmeyi ve geçirdiğiniz zamandan birlikte keyif almayı ihmal etmeyin!

Beslenme
Köpeklerin besin ihtiyaçları yaşlarına paralel değişim göstermektedir. Köpeğinizin onun beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmış tam ve dengeli mama yemesi şu andaki ve gelecekteki sağlık durumu, gelişimi ve yaşam kalitesini belirlemede büyük rol oynar. Ev yemeği ya da yemek artıkları ile köpeğinizin vitamin, mineral, enerji, yağ vb gereksinimlerini tam karşılayamazsınız. İçeriği özenle hazırlanmış hazır mamalar hem sizler için pratik ve ekonomik hem de onlar için lezzetli ve besleyicidir. Onları düzenli ve kilolarına uygun miktarda kuru mama ile beslemek yeterlidir. Bütün köpekler ödül mamalara bayılır. Köpeğinizi değişik tatlarda ıslak mama, ödül tabletlerii bisküviler ve çiğneme kemikleri ile de ödüllendirebilirsiniz.

Tımarlama
Tımarlama, köpeğinizin sağlıklı görünmesi ve hissetmesini sağlamanın en önemli parçasıdır. Tımarlama yoluyla yapılan düzenli kürk incelemeleri köpeğinizin kürkünde herhangi bir değişiklik olup olmadığını fark etmenize olanak tanır. Bunun için tüylerine uygun bir fırça edinip onu düzenli fırçalamak gerekir. Bu işlem köpeğiniz ile güzel zaman geçireceğiniz ve ikinizin de hoşuna gidecek bir egzersizdir. 

Yıkama
Köpeğinizin ne sıklıkta yıkanması gerektiği, sahip olduğu kürkün tipi, dışarıda ne kadar zaman geçirdiği ve ne kadar kirlendiğine bağlıdır; bazı köpekler her 2 veya 3 haftada bir yıkanma ihtiyacı duyarken, bazıları 6 hafta kadar bekleyebilir.
Eğer banyodan hoşlanmayan bir köpeğiniz varsa, işlem sırasında sakince konuşarak, hatta şarkı söyleyerek sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz. Sesinizin tonu onu sakinleştirecektir. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız ve dış mekanınız varsa, köpeğinizi bir bahçe hortumu kullanarak dışarıda yıkayabilirsiniz. Köpeğinizi içeride yıkıyorsanız, küvet veya duşun zeminine plastik bir mat yerleştirmeniz köpeğinizin ayağının kaymasına engel olur ve yere güvenle basmasını sağlar.
Yumuşak bir köpek şampuanı, pamuk ve yıkama bezi hazırlayın. Köpeğinizi küvete yerleştirin ve ılık suyla ıslatın (su kaçmaması için kulaklarını pamukla tıkayın), kürkünün derisine kadar ıslandığından emin olun. Vücudunun her noktasını ıslatmayı kolaylaştırmak için püskürtme ucundan yararlanılabilir. Şampuan uygulayın ve köpürene kadar tüylerini ovalayın. Yüzünü temizlerken ıslak bir bez kullanın ve gözlerine sabun kaçmamasına dikkat edin. Tüm vücudunu sabundan arındırana kadar ılık suyla durulayın. Durulamayı bitirdikten sonra, eğer mümkünse fazla suyu üzerinden silkelemesine izin verin. Ardından, havluyla baştan aşağı kurulayın. Kürkü kalınsa, tamamen kuruduğundan emin olmak için kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz. Banyodan sonra kürkün ıslak kalması bir süre kötü kokuya sebep olabilir. Kürkün iyice kuruduğundan emin olun. Banyo sonrası parfüm benzeri kokular sürmek olası kokuları önler. Ancak parfümün ağzına ve burnuna gelmemesine özen gösterin.

Tırnak Kesme
Tırnaklar, ayak tabanını geçmemeli ve bu noktadan sonrası kesilmelidir. Gereğinden uzun tırnaklar, ağırlık merkezinin patinin arka tarafına kaymasına neden olarak köpeğinizin ayaklarına gereksiz yük binmesine neden olur. Tırnağın ortasında bulunan “tırnak eti”, beyaz ve temiz tırnakların içinden kolayca görülebilir. Bu kısmı kesinlikle kesmeyin. Tırnağı, bu kısmın altından 45 derecelik açıyla kesin. Yanlışlıkla keserseniz aşırı şekilde kanayacak olması nedeniyle, hazırda gümüş nitrat gibi bir kan pıhtılaştırıcı bulundurun. Alıştıktan sonra köpeğinizin tırnaklarını kesmek kendi tırnaklarınızı kesmek kadar kolay olacaktır. Köpeğinize zarar vermekten korkmadan, hızlı bir şekilde ve kolayca tırnaklarını kesebilirsiniz. Özellikle köpekler için tasarlanmış bir tırnak makası satın alın. Ön ayakların tırnaklarını keserken köpeğinizin oturmasını sağlayın, bir ayağını tutarak yerden 15 cm yüksekliğe kaldırın ve kesme işlemine başlayın.Arka ayakların tırnaklarını keserken, köpeğinizin ayakta durmasını sağlayın ve bir ayağını tutarak yerden 15 cm yüksekliğe kaldırın ve kesmeye başlayın.

Göz ve Kulak Temizliği
Köpekler, birçok göz rahatsızlığına duyarlı olduğundan, köpeğinizin gözlerini düzenli olarak temizlemelisiniz. Köpeğin gözleri sağlıklıysa, gözdeki berrak sümüksü salgı normaldir ve yumuşak bir ıslak bez ile silinmelidir. Eğer salgı sarımsı renkte veya kanlıysa, köpeğinizi derhal veterinere götürmelisiniz. Birçok açık renkli köpekte, gözlerin çevresindeki tüyleri nemlendiren ve bakteri üremesine yol açan aşırı göz sıvısı nedeniyle, gözlerinin alt tarafında kahverengi renkte gözyaşı izleri oluşabilir. Bu gözyaşı lekelerini önlemek için köpeğinizi temiz tutun ve tüylerinin gözüne girmesini engelleyin.

Kulak Temizliği Kanişler gibi çok tüylü köpekler, kulak kanallarında tüy gelişimine yatkındır ve bunların tercihen haftada bir düzenli şekilde alınması gerekir. Kulak tozu, tüyleri katılaştırarak alınmasını kolaylaştırır. Tüyler alındıktan sonra, alkole batırılmış pamukla kulak kirlerini temizleyin. Kısa tüylü, uzun tüylü ya da orta uzunlukta tüyleri olan bütün köpeklerin kulakları, alkole batırılmış pamukla düzenli olarak temizlenmelidir. Bir kulak sorunu baş gösterdiğinde, köpeğinizde bazı belirtiler görülür. Sık sık kafasını sallar, kulağını yere sürter veya ayağıyla kaşıyarak tırmalar. Bu belirtilere rastlarsanız, kulaklarının içine bakın. Kırmızı renkteyse veya akıntı varsa, bir iltihap veya enfeksiyon olabileceği için en kısa sürede veterinerinizi ziyaret etmelisiniz.

Diş Fırçalama
Köpeklerin yaklaşık yüzde 80'i, üç yaşına kadar diş eti hastalıklarına yakalandığından, köpeğinizin dişlerinin ve diş etlerinin bakımı çok önemlidir. Bu hastalıkların işaretleri, rengi değişen dişler, kötü kokulu nefes, şişen diş etleri, alçak diş eti çizgisi ve kolayca kanayan diş etleridir. Veterinerinize yaptığınız düzenli yolculuklara ek olarak, köpeğinizin dişlerinin ve diş etlerinin sağlığını korumanın en iyi yolu, dişlerini fırçalamaktır.Birçok köpek dişlerinin fırçalanması fikrine çabucak ısınamayacağından, alışmalarını sağlamak için parmağınızla diş etlerine hafifçe masaj yaparak başlayın ve parmağınızın ağzının içinde bulunmasına alışmasını sağlayın. Ayrıca, diş macununa alışmasını sağlamak için de biraz diş macunu yalamasına izin vermelisiniz. İyice alıştıktan sonra, dudaklarını hafifçe kaldırın ve parmağınızı kullanarak dairesel hareketlerle diş etlerinin dibine, üst ve ön tarafına masaj yapmaya başlayın..

Bir köpek diş fırçasına ve özellikle köpekler için tasarlanmış bir diş macununa ihtiyacınız olacaktır. Ön dişlerle başlayın ve hepsi fırçalanana kadar kademeli olarak diğerlerini de fırçalayın. Köpeğiniz, dili ile dişlerin iç tarafındaki artıkları temizleyebildiği için dişlerin dış tarafındaki yiyecek artıklarını temizlemeye odaklanın.

Mümkünse, köpeğinizin dişlerini her gün fırçalamalısınız.

Veteriner Bulma
Düzenli Veteriner Hekim ziyaretleri köpeğinizin sağlığını korumak açısından son derece önemlidir. Mutlaka düzenli görüştüğünüz ve rahatça arayabileceğiniz bir veterineriniz olmalıdır. Aramaya başlamanın en iyi yolu, diğer köpek sahiplerinden tavsiyeler almaktır. Uygun bulduklarınızın bir listesini oluşturduktan sonra, veteriner hekimle tanışıp ofisini gezebileceğiniz bir ziyaret ayarlayın.

Bir yavru köpeğin annesinden ayrılması için en uygun dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru köpeklerin gelişimi için hayati önem taşıyan besinleri içermenin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklara karşı koruyacak olan antikorları içerir. Bu nedenle yavruyu annesinden erken ayırmak onun pek çok sağlık sorununa karşı savunmasız kalmasına yol açacaktır.

Tarama
Minik dostunuzun tüy yapısı ve uzunluğuna uygun bir fırça ile haftada en az bir kez tüylerini taramalısınız (uzun tüylü köpeklerde her gün tarama işlemi yapılmalıdır). Tarama işlemi köpeğiniz ve sizin aranızda duygusal bir bağ şekillendirdiği gibi deri problemlerinin tespit edilmesine de yarar.

Ağız Bakımı
4-6 aylıkken köpeğinizin süt dişleri dökülüp yerine kalıcı dişleri gelecektir. Diş bakımına başlamanız ve köpeğinizin dişlerini fırçalatmasına alıştırmanız için en uygun dönemdir. Minik yavru köpeğinizin dişlerini fırçalamak kolay bir işlemdir. Bu konuda detaylı bilgi almak için lütfen veteriner hekiminize danışın. Diş etlerinin pembe renkli ve sağlıklı, dişlerinin temiz olduğunu kontrol edin.

Tırnak Kesimi
Yavru köpeğinizin tırnaklarını temiz ve ideal boyutta tutmak çok önemlidir. Tırnak kesimi ile ilgili detaylı bilgi için lütfen veteriner hekiminize başvurun. 

Kulak Temizliği
Minik yavru köpeğinizin kulakları her zaman temiz tutmalıdır. Asla kulak çubukları kullanmayın. Çünkü köpeğinizin kulak zarına zarar verebilirsiniz. Kulak temizliği için lütfen veteriner hekiminize başvurun.

Gözler
Yavru köpeğinizin gözleri parlak ve canlı olmalı. Göz etrafında oluşan kurumuş göz yaşını bir pamuk yardımı ile nazikçe alabilirsiniz. Ayrıca oluşan izlerden kurtulmak için özel üretilmiş, markalı solüsyonlardan faydalanabilirsiniz.

Banyo
İnanması zor ama yavru köpeklerin ara sıra banyo yapması gerekir. Minik yavru köpeğinizi yıkarken ona özel formüle edilmiş şampuanları kullanın. Sonrasında ise tüylerini bir havlu yardımıyla kurulayın. Detaylı bilgi almak için lütfen veteriner hekiminize danışın.

Burun
Yavru köpeğinizin burnunu temizlemek zorunda değilsiniz. Herhangi bir anormallik görürseniz veteriner hekiminize danışın.